Erőszakmentes Kommunikáció tábor

családi tábor

éles gyakorlás

kommunikációs tábor

Szalai Zsanett Pynky CNVC akkreditált kommunikációs tréner vezetésével.

komptabor2021_2
Akkredidált tréner az asztal alatt, 2021

A tábor ötlete 2015-ben merült fel bennem egy hasonló nevű Facebook csoportban. Azt akartam, hogy legyen egy hely családok számára, ahol úgy állnak a kihívások elé, hogy egyben támogatást és megoldási lehetőségeket is kapnak. Ahol közösen, együtt dolgozunk mindenki jóllétéért, ahol szabad olyannak lenni, amilyenek vagyunk, ahol nincs „muszáj”, nincs kényszer – a belső igényünk (a szükséglet) mondja meg mit tegyünk. A közös értékrend alapjának az Erőszakmentes Kommunikációt választottam, amelynek akkor már 5 éve gyakorlója, és nagyon kezdő oktatója voltam.

A Kompetens tábor egy családi tábor, ahol a közösségünk (a résztvevők) szeretettel látnak mindenkit. (A helyszínektől és időpontoktól függően kicsit változhat a résztvevők összetétele, ezért jelentkezés előtt olvass utána.) 

A táborban az őszinte elfogadás, egyenrangúság, tisztelet és az általános emberi értékek mentén kommunikálunk egymással. A felmerülő konfliktusokat kitesszük az asztalra és megbeszéljük, elrendezzük. Ha valaki olyan helyet keres, ahol ezek az elvek érvényesülnek a valóságban is, itt a helye.

Jöhetsz a pároddal és a gyereke(i)ddel,

jöhetsz egyedül a gyereke(i)ddel,

jöhetsz egyedül,

jöhetsz a pároddal kettesben.

2023. decemberéig 15 Kompetens tábort tartottam. Nagyon büszke vagyok erre, mert a saját erőmből valósítottam meg őket. Nem fogadtam el semmilyen támogatást vagy olyan adományt, amely „oldalhoz” kötött volna. Ez továbbra is így marad.

Hálás vagyok azoknak az együttműködő társaimnak, akik valaha segítettek a táborok szervezésében. Hálás vagyok azoknak a trénereknek és segítőknek, akik munkájukkal hozzájárultak a résztvevők képzéséhez. És leghálásabb a résztvevőknek vagyok, hiszen ők nemcsak az anyagi jólétemhez tettek hozzá, hanem általuk váltam gyakorlott trénerré.

Ők állítottak kihívások elé, ők helyezték belém a bizalmukat, általuk tanultam meg a rendelkezésreállást, a teljes figyelem, megértés, empátia „állapotában lenni”, szolgálni a táborlakókat. Köszönöm, hogy nyitottak voltak az Erőszakmentes Kommunikáció nyelvére-szemléletére akkor is, amikor nagyon hihetetlen és új dolgokat próbáltak ki ezáltal. Kifejezhetetlen, milyen boldog vagyok attól, hogy a „táborosok” fluktuációja kicsi, nagyon nagy arányban jönnek vissza minden évben – ezért kell évente több tábort is tartani.

Minden tábor hatalmas élmény a számomra: ma már olyanokkal vagyok együtt, akikkel egy nyelvet beszélünk, egy nyelven hallgatunk, közös az értékrendünk. Azt hiszem, egy tréner számára a legnagyobb öröm, amikor a tanítványait látja a modellt alkalmazni: látja a közös törekvést önmaguk és egymás megértésére, az esetlegesen keletkező konfliktusok megoldására (életszemlélet).

A táborok alatt a résztvevők az általuk választott témákon dolgoznak egyedül, páros- és kisebb-nagyobb csoportos munkában. Végig egymást segítik, támogatják – gyakran nagyon nagy érzelmi hullámok között lavírozva. Szörfözni az Élet hullámain, ahogy Marshall B. Rosenberg (az EMK megalkotója) mondta.

Tábori napirend

A tábori időbeosztást mindig a résztvevőkre szabva és velük egyeztetve tervezem meg. Általában a közös reggeli után délelőtt 3 órás tréning van. Délután szabadfoglalkozás vagy fakultatív tréning/workshop/beszélgetőkör szokott lenni, ha a résztvevőknek van rá igényük.

Vannak olyan táborok, amelyek kifejezetten a család jegyében telnek, ilyenkor a tréningek alatt két óvónő-bébiszitter van a gyerekekkel. Ilyen a nagy nyári táborunk Siófokon.

Az őszi tábor általában rövidebb és kevesebb gyerek van jelen.

A gyerekek mindig szívesen látott vendégek a tanfolyamaimon/táboraimban, azonban, ha gyerekkel jönnél, kérdezz rá, hogy tervezünk-e felügyeletet. (Jellemzően minden igényt a kezdeményezővel együtt meg szoktunk tudni oldani.)

Szeretnék jönni a 2024-ben táborba!

 

Kemény munka, komoly helyzetek, és a hihetetlen nyomás oldódik, ha mind biztonságban vagyunk.

egyikoldal

 

A tréner a másik oldalon nevetéssé alakítja a feszkót, ha arra van szükség.

rózsaszín csiga logó
cnvc logo