Mi az a Kompetens tábor?

Erőszakmentes Kommunikáció tábor

családi tábor

éles gyakorlás – kommunikációs tábor

Szalai Zsanett Pynky CNVC akkreditált kommunikációs tréner vezetésével.

akkreditált tréner az asztal alatt, 2021.

A tábor ötlete 2015-ben merült fel bennem egy hasonló nevű Facebook csoportban. Azt akartam, hogy legyen egy hely családok számára, ahol úgy állnak a kihívások elé, hogy egyben támogatást és megoldási lehetőségeket is kapnak. Ahol közösen, együtt dolgozunk mindenki jóllétéért, ahol szabad olyannak lenni, amilyenek vagyunk, ahol nincs „muszáj”, nincs kényszer – a belső igényünk (szükséglet) mondja meg mit tegyünk. A közös értékrend alapjának az Erőszakmentes Kommunikációt választottam, amelynek akkor már 5 éve gyakorlója, és nagyon kezdő oktatója voltam.

A Kompetens tábor egy családi tábor, ahol a közösségünk (a résztvevők) szeretettel látnak mindenkit.

A táborban az őszinte elfogadás, egyenrangúság, tisztelet és az általános emberi értékek mentén kommunikálunk egymással. A felmerülő konfliktusokat kitesszük az asztalra és megbeszéljük, elrendezzük. Ha valaki olyan helyet keres, ahol ezek az elvek érvényesülnek a valóságban is, itt a helye.

Jöhetsz a pároddal és a gyereke(i)ddel,

jöhetsz egyedül a gyereke(i)ddel,

jöhetsz egyedül,

jöhetsz a pároddal kettesben.

2022. decemberéig 12 Kompetens tábort tartottam. Nagyon büszke vagyok erre, mert a saját erőmből valósítottam meg őket.

Hálás vagyok azoknak az együttműködő társaimnak, akik valaha segítettek a táborok szervezésében. Hálás vagyok azoknak a trénereknek és segítőknek, akik munkájukkal hozzájárultak a résztvevők képzéséhez. És leghálásabb a résztvevőknek vagyok, hiszen ők nemcsak az anyagi jólétemhez tettek hozzá, hanem általuk váltam gyakorlott trénerré.

Ők állítottak kihívások elé, ők helyezték belém a bizalmukat, általuk tanultam meg a rendelkezésreállást, a teljes figyelem, megértés, empátia „állapotában lenni”, szolgálni a táborlakókat. Köszönöm, hogy nyitottak voltak az Erőszakmentes Kommunikáció nyelvére-szemléletére akkor is, amikor nagyon hihetetlen és új dolgokat próbáltak ki ezáltal. Kifejezhetetlen, milyen boldog vagyok attól, hogy a „táborosok” fluktuációja kicsi, nagyon nagy arányban jönnek minden évben – ezért kell évente több tábort is tartani.

Minden tábor hatalmas élmény a számomra: ma már olyanokkal vagyok együtt, akikkel egy nyelvet beszélünk, egy nyelven hallgatunk, közös az értékrendünk. Azt hiszem, egy tréner számára a legnagyobb öröm, amikor a tanítványait látja a modellt alkalmazni, látja a közös törekvést önmaguk és egymás megértésére, az esetlegesen keletkező konfliktusok megoldására.

A táborok alatt a résztvevők az általuk választott témákon dolgoznak egyedül, páros- és kisebb-nagyobb csoportos munkában. Végig egymást segítik, támogatják – gyakran nagyon nagy érzelmi hullámok között – lavírozni. Szörfözni az Élet hullámain, ahogy Marshall B. Rosenberg (az EMK megalkotója) mondta.

Tábori napirend

A tábori időbeosztást mindig a résztvevőkre szabva és velük egyeztetve tervezem meg. Általában a közös reggeli után délelőtt 3 órás tréning van. Délután szabadfoglalkozás vagy fakultatív tréning/workshop/beszélgetőkör szokott lenni, ha a résztvevőknek van rá igényük.

Vannak olyan táborok, amelyek kifejezetten a család jegyében telnek, ilyenkor a tréningek alatt két óvónő-bébiszitter van a gyerekekkel. Ilyen a nagy nyári táborunk Siófokon.

A gyerekek mindig szívesen látott vendégek a tanfolyamaimon/táboraimban, azonban, ha gyerekkel jönnél, más helyszínek esetén kérdezz rá, hogy tervezünk-e felügyeletet. (Jellemzően minden igényt a kezdeményezővel együtt meg szoktunk tudni oldani.)

Szeretnék jönni a 2023-ban a táborba, elolvasnám a részletes infókat.

Kemény munka, komoly helyzetek, és a hihetetlen nyomás oldódik, ha mind biztonságban vagyunk.

A tréner a másik oldalon nevetéssé alakítja a feszkót, ha arra van szükség.